lørdag den 29. september 2012

Jeg er træt... så grusomt træt

Som min overskrift siger, jeg er træt. Og hvad er jeg så træt af? Ja der er nok at tage fat på i disse krisetider, men faktisk er det hverken politikere eller vejret som dræner mig lige nu. Nej det er noget så intetsigende som realitystjerner og semikendte. Eller nej, det er ikke engang dem - det er deres jantelovs kort, som de smider hver eneste gang, man ikke falder på halen over deres talenter.

I dag stødte jeg på en gruppe på Facebook, lavet af Amalies mor, Charlotte Lytton Kejser. Gruppen hedder "luk janterøven" og tæller omkring 40 medlemmer. Charlotte er en af dem, som konsekvent smider jantelovs kortet. Hvilket har fået mig til at tænke. Er det virkelig jantelov, når folk (jeg selv inkluderet) afskriver Amalie og andre realitystjerner? Efter en del selvransagelse kom jeg frem til følgende: Nej. Det er på ingen måde jantelov. Det er kort og kontant, en afvisning af manglende talent. Men det kan man ikke komme igennem med. Når man ikke synes Amalie og Jim Lyngvild (der er mange flere, men de er dog de værste divaer) er helt fantastiske, mener de helt seriøst, at det er fordi vi er misundelige på dem. De kan slet ikke forstå at der er mennesker, som slet og ret ikke synes de kan noget og derfor ikke forguder dem. Hvilket yderligere fik mig til at tænke...

Hvad hvis de rigtig kendte og talentfulde i samfundet også smed jantelovs kortet, hver gang tingene ikke går deres vej?!? Jeg forestiller mig Lars Løkke stå efter valget og tude på talerstolen, mens han hikster at det kun er pga janteloven og misundelse at Venstre ikke vandt valget. Hvis ikke folk havde været så misundelige på ham, havde han været statsminister. Eller håndboldkvinderne som vil have omkamp til OL. "ja vi tabte, men det er kun fordi folk er misundelige på os og ikke under os at vinde". Eller de mange utrolig talentfulde kunstnere vi har i landet, som gang på gang støder på modgang, fordi det virkelig er en hård og svær branche.

Tænk hvis Annika Aakjær, Marie Key, Tina Dickow, Sys Bjerre, Medina og de andre dygtige musikere havde lavet trutmund og fået deres mor til at lave en facebook side, når de blev afvist. Tanken er grotesk ikke?!? Eller hvis Bodil Jørgensen, da hun modtog Svendprisen for bedste kvindelige hovedrolle, havde sagt "jeg har lidt svært ved at være glad, for den eneste grund til at jeg vandt, må være fordi i er misundelig på de andre og derfor ikke stemte på dem".

Kære Charlotte - det er IKKE fordi vi er misundelige på dig eller din datter. Du er nogle og fyrre år, du bor i en lille lejlighed i Hørsholm. Du har ingen uddannelse, du har intet job (udover når Mastiff forbarmer sig), du kunne ikke få udgivet din bog, dit ansigt er fyldt med botox og du viser gang på gang på tv, hvor uvidende du er. Hvad er der at være misundelig på??? At du køber dit tøj på Rungsted havn? At din datter har været med i Paradise og er kendt for at være snotdum? Eller måske dit forhold til din svigersøn? For hvis det er tilfældet, kan jeg fortælle at ingen er misundelige på det. Så kære Charlotte, tør øjnene og indse at det ikke er janteloven, som holder jer nede. Det er jeres mangel på talent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar